M. Moravčík vyzval ministra financií, aby spresnil novelu zákona o DPH

19.09.2012 Bratislava

Bratislava 19. septembra (TASR) - Podpredseda KDH pre verejné financie Miloš Moravčík žiada vládu, aby spresnila pravidlá pre registráciu firiem za platcov dane z pridanej hodnoty (DPH).

Podľa neho totiž novela zákona o DPH presne nestanovuje, akú zábezpeku musí podnikateľ pri registrácii zložiť. "KDH vyzýva ministra financií, aby urýchlene prijal vyhlášku alebo interný predpis, kde stanoví úradníkom, že koľko si v ktorých prípadoch môžu pýtať od podnikateľov," povedal dnes na tlačovej konferencii na pôde parlamentu Moravčík.

Pravidlá pre firmy, ktoré sa chcú stať platcami DPH, sa menia od 1. októbra 2012. Podľa nového zákona musí spoločnosť zložiť na účet daňového úradu zábezpeku vo výške 1000 až 500.000 eur. Keďže zákon úradníkom neprikazuje, akú výšku zábezpeky majú v určitých prípadoch stanoviť, hrozí podľa Moravčíka "roztočenie korupčnej špirály na daňových úradoch".

Podpredseda KDH to zdôvodnil tým, že náklady podnikateľov na zloženie zábezpeky môžu byť pomerne vysoké a tak sa budú snažiť úradníkov korumpovať možno aj formou úplatku. "Zábezpeky môžu dosiahnuť nielen desiatky tisíc, ale aj stovky tisíc eur, ak by si podnikateľ na to potreboval zobrať úver z banky, tak len na úrokoch zaplatí za rok 9000 eur," upozornil Moravčík.

Podľa neho je tak problémom, že rezort financií na jednej strane prijal zmenu zákona o DPH, aby sa zlepšil výber dane a znížili daňové úniky, na druhej strane však môže byť dopad na hospodárstvo skôr negatívny. "A teda, že sa zvýši korupcia na daňových úradoch," dodal Moravčík.
 

Vyberte región